Anabole androgene steroïden worden veel gebruikt door amateur- en professionele atleten om de spiermassa en kracht te vergroten. Het gebruik ervan verhoogt ook het risico op ernstige bijwerkingen, waaronder door geneesmiddelen geïnduceerde leverschade (DILI). DILI is een belangrijke oorzaak van het stoppen van medicijnen en wordt in verband gebracht met hepatomegalie, leverfalen en zelfs de dood. Het recreatieve en illegale gebruik van deze steroïden komt veel voor, vooral onder jongere mensen. De incidentie van DILI bij deze gebruikers neemt toe.


Bijna alle anabole steroïden worden door de lever geklaard, maar chronische en overmatige inname van steroïden gaat gepaard met aanzienlijke schade aan dit orgaan (33). Leverschade door anabole steroïden treedt op wanneer hepatocyten overmatig worden blootgesteld aan oestrogeen-androgenen of aan androsteendion (34,35). Na verloop van tijd resulteert dit in de ontwikkeling van goedaardig hepatocellulair adenoom of kwaadaardig hepatocellulair carcinoom (HCC). HCC kan onafhankelijk van het gebruik van anabole steroïden optreden of in combinatie met andere risicofactoren zoals virale hepatitis of hyperlipidemie (36-38). Hepatocellulaire adenomen kunnen in 4,5% tot 9% van de gevallen transformeren in HCC, en bij degenen met de b-catenine-mutatie is de kans groter dat ze een kwaadaardige transformatie ondergaan (47,58). Het is beter om hier te klikken of onze officiële website te bezoeken voor meer informatie over Anabolen kopen.


Naast dat het giftig is voor de lever, wordt langdurig gebruik van steroïden ook in verband gebracht met hepatitis, nierfunctiestoornissen, hartziekten en pulmonale hypertensie. Chronisch misbruik van steroïden kan een vergroting en verdikking van de hartspier veroorzaken, waardoor de kracht waarmee het bloed door het lichaam wordt gepompt afneemt en dit leidt tot hoge bloeddruk en een hoger risico op een beroerte en hartfalen (36,37).


Er is aangetoond dat acute hepatitis veroorzaakt door het gebruik van anabole steroïden ernstiger is bij mannen dan bij vrouwen. Hepatitis kan zich ontwikkelen tot cirrose, wat gepaard gaat met een lager overlevingspercentage (22).


Leverschade door het gebruik van anabole steroïden wordt meestal gedetecteerd door verhoogde niveaus van de enzymen aspartaataminotransferase en alaninetransaminase in het bloed. De meeste atleten die anabole steroïden gebruiken zijn echter groter en sterker dan niet-gebruikers en oefenen met grotere intensiteit uit, dus verhogingen van deze enzymen kunnen eerder het gevolg zijn van rabdomyolyse dan van door steroïden geïnduceerde hepatotoxiciteit.


Symptomen van hepatitis zijn onder meer geelzucht of geelverkleuring van de huid en ogen en vermoeidheid. Vaak wordt een serumtest uitgevoerd die bilirubine meet; dit enzym wordt echter pas verhoogd als de lever beschadigd is en de gal niet efficiënt kan verwerken.


Gewichtstoename


Steroïden die oraal worden ingenomen, zoals prednison, kunnen gewichtstoename veroorzaken als gevolg van vochtretentie en verhoogde eetlust. Ze kunnen ook de vetverdeling in het lichaam beïnvloeden en leiden tot een ophoping van vet in gebieden zoals het gezicht, de buik of de achterkant van de nek. Als u echter orale steroïden gebruikt voor een chronische aandoening zoals reumatoïde artritis, worden deze medicijnen vaak voorgeschreven voor langdurig gebruik en worden ze in lage doseringen gebruikt om de ziekte te helpen beheersen. Dit kan de bijwerkingen tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat eventuele winst wordt behaald uit spieren in plaats van uit vet.


U kunt de door steroïden veroorzaakte gewichtstoename onder controle houden door regelmatig kleine maaltijden te eten volgens een vastgesteld schema en door regelmatig te sporten. Je moet ook voedselrijk, langzaam verteerbaar voedsel kiezen en veel water drinken om een gezonde gewichtstoename te bevorderen. Als u de mogelijkheid heeft, overweeg dan om regelmatig vaccinaties te krijgen, zoals Pneumovax of Prevnar 13, evenals het gordelroosvaccin (Shingrix). Stop niet abrupt met het innemen van uw medicatie zonder medisch advies, omdat dit complicaties kan veroorzaken zoals spierstijfheid, gewrichtspijn en koorts.